Niech moc aronii będzie z Tobą. To co wyróżnia aronię, to wysoka zawartość związków fenolowych, dzięki którym posiada ogromny potencjał prozdrowotny.
Polifenole to biofaktory, rozprawiającego się z wolnymi rodnikami. Polifenole to między innymi:
- Antocyjany
- Flawonole
- Proantocyjanidyny
- Kwasy fenolowe
Badana naukowe wskazują, że owoce i produkty z aronii posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz immunomodulujące, więc ich spożywanie może zapobiegać rozwojowi przewlekłych problemów z układem odpornościowym.
Ich rola we wzmacnianiu układu immunologicznego polega na hamowaniu uwalniania cytokiny IL-6, IL-8 i TNF-α w ludzkich monocytach oraz aktywacji NF-κB i prostaglandyny E2 (PGE2).
Oprócz związków polifenolowych aronia jest zasobna w inne składniki bioaktywne, takie jak witaminy (witamina C i witamina E), składniki mineralne (potas, wapń i magnez) oraz karotenoidy.
Jeśli kiedykolwiek próbowałaś świeżych, nieprzetworzonych owoców aronii, to pewnie wiesz, że mają mocny, ściągający smak, co może zniechęcać do ich spożywania, ale z powodzeniem możesz je przemycać do swojej diety w postaci naturalnych i najlepiej domowych soków, dżemów, konfitur oraz herbat owocowych, które idealnie nadają się na jesienno-zimowe wieczory.
Ekstrakt z Aronii można przyjmować również w postaci suplementów diety. Znajdziesz ją m.in w moim ProtectMe recovery+ od @healthlabs_pl, który zawiera też inne ekstrakty z owoców wspierających naszą odporność.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!