Aronia – Jakie właściwości zdrowotne ma aronia?

Aronia - Jakie właściwości zdrowotne ma aronia?

Niech moc aronii będzie z Tobą. To co wyróżnia aronię, to wysoka zawartość związków fenolowych, dzięki którym posiada ogromny potencjał prozdrowotny.

Polifenole to biofaktory, rozprawiającego się z wolnymi rodnikami. Polifenole to między innymi:

  • Antocyjany
  • Flawonole
  • Proantocyjanidyny
  • Kwasy fenolowe

Badana naukowe wskazują, że owoce i produkty z aronii posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz immunomodulujące, więc ich spożywanie może zapobiegać rozwojowi przewlekłych problemów z układem odpornościowym.

Ich rola we wzmacnianiu układu immunologicznego polega na hamowaniu uwalniania cytokiny IL-6, IL-8 i TNF-α w ludzkich monocytach oraz aktywacji NF-κB i prostaglandyny E2 (PGE2).

Oprócz związków polifenolowych aronia jest zasobna w inne składniki bioaktywne, takie jak witaminy (witamina C i witamina E), składniki mineralne (potas, wapń i magnez) oraz karotenoidy.

Jeśli kiedykolwiek próbowałaś świeżych, nieprzetworzonych owoców aronii, to pewnie wiesz, że mają mocny, ściągający smak, co może zniechęcać do ich spożywania, ale z powodzeniem możesz je przemycać do swojej diety w postaci naturalnych i najlepiej domowych soków, dżemów, konfitur oraz herbat owocowych, które idealnie nadają się na jesienno-zimowe wieczory.

Ekstrakt z Aronii można przyjmować również w postaci suplementów diety. Znajdziesz ją m.in w moim ProtectMe recovery+ od @healthlabs_pl, który zawiera też inne ekstrakty z owoców wspierających naszą odporność.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

 

Kategoria: Artykuł, Dieta, Dietetyka kliniczna, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: aronia, dieta, dietetyk, odporność, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up