Niech Ci zdrowo patrzy z oczu. Otaczają nas ekrany. Pracę, naukę i czas wolny spędzamy przed monitorami różnych urządzeń elektronicznych nasze oczy dostają nie lada wyzwanie.
Badasz sobie regularnie wzrok? Sprawdzasz, czy wszystko jest ok? Chociaż raz do roku/raz na 2 lata udaj się na kontrolę do okulisty, bo wzrok w tym czasie może się znacznie pogorszyć. Nasze oczy potrzebują nie tylko kontaktu z zielenią, patrzenia w różne odległe punkty, czy ćwiczeń.
Możemy wspierać je dobrym jedzeniem. W naszej diecie też jest mnóstwo składników, które wspierają zdrowie oczu. Doniesienia naukowe potwierdzają, że do rozwoju chorób oczu, takich jak AMD (zwyrodnienie plamki żółtej) przyczyniają się niedobory przeciwutleniaczy w żywieniu (zwłaszcza A, C,E, CYNKU, SELENU). Ich uzupełnienie poprzez dietę czy suplementację wpływa znacząco na ograniczanie postępu choroby.
Zdrowe oczy wspiera dieta o umiarkowanych indeksie glikemicznym, przeciwzapalna, bogato odżywcza, urozmaicona w różnokolorowe warzywa i owoce.
W pręcikach siatkówki znajdziemy m.in. rodopsynę, która potrzebuje witaminy A do swojej prawidłowej pracy. Dzięki niej widzimy barwnie. Z kolei funkcje plamki żółtej wspierają karotenoidy, zwłaszcza luteina i zeaksantyna.
Ich bogatymi źródłami w diecie są szczególnie kapusta, brokuły, szpinak, papryka, dynia, winogrona, groszek zielony. Nie trzeba ich wcale jeść kilogramami. W jednym z badań wykazano, że osoby, które spożywały od 2-4 razy porcję luteiny około 7,2mg i 0,3 zeaksantyny miały o blisko 45% mniejsze ryzyko zachorowania na AMD. Wiesz ile to było? Niecałe 100 gramów szpinaku .
Włącz dodatkową garść zieleniny kilka razy w tygodniu i ciesz się tym, że wspierasz zdrowie swoich oczu.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!