Czy czytasz etykiety na produktach spożywczych?

Czy czytasz etykiety na produktach spożywczych?

Czytasz składy produktów i unikasz w nich cukru? Ale czy wiesz, że producenci żywności często skrywają go pod innymi nazwami? Oto niektóre z nich:

  • syrop klonowy, miód (tak, to też cukier!),
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • melasa,
  • dekstryna,
  • maltodekstryna,
  • syrop kukurydziany,
  • syrop ryżowy,
  • syrop słodowy,
  • słód jęczmienny,
  • dekstroza,
  • fruktoza,
  • glukoza,
  • laktoza,
  • krystaliczna fruktoza,
  • sok z trzciny cukrowej,
  • syrop z chleba świętojańskiego.

Niech nie zmylą Cię również określenia, takie jak „słodzone sokiem owocowym”, „bez dodatku cukru krystalicznego”, „zawiera naturalny cukier z owoców” – to wciąż cukier, tylko pod inną postacią.

Różne nazewnictwa cukru mają na celu ukrycie całkowitej zawartości lub w ogóle obecności cukru w produktach, a w efekcie wprowadzenie konsumentów w błąd. W ten sposób kupujemy produkty, które de facto nie powinny go zawierać, jak:

  • sosy,
  • pieczywo,
  • wędliny,
  • i inne!

Uważaj na produkty z kategorii „fit”. W ich przypadku również łatwo nadziać się na oszustwa producentów. Dla przykładu skład dostępnych na rynku płatków określanych mianem „fitness”. Zawierają cukier dostępny aż pod czterema różnymi nazwami, czyli z żywnością „fit” niewiele mają wspólnego.

Dlatego podczas zakupów zwracaj szczególną uwagę na składy tego typu produktów.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Choroby, Dieta, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: cukier, fruktoza, składy produktów

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up