Czytasz składy produktów i unikasz w nich cukru? Ale czy wiesz, że producenci żywności często skrywają go pod innymi nazwami? Oto niektóre z nich:
- syrop klonowy, miód (tak, to też cukier!),
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- melasa,
- dekstryna,
- maltodekstryna,
- syrop kukurydziany,
- syrop ryżowy,
- syrop słodowy,
- słód jęczmienny,
- dekstroza,
- fruktoza,
- glukoza,
- laktoza,
- krystaliczna fruktoza,
- sok z trzciny cukrowej,
- syrop z chleba świętojańskiego.
Niech nie zmylą Cię również określenia, takie jak „słodzone sokiem owocowym”, „bez dodatku cukru krystalicznego”, „zawiera naturalny cukier z owoców” – to wciąż cukier, tylko pod inną postacią.
Różne nazewnictwa cukru mają na celu ukrycie całkowitej zawartości lub w ogóle obecności cukru w produktach, a w efekcie wprowadzenie konsumentów w błąd. W ten sposób kupujemy produkty, które de facto nie powinny go zawierać, jak:
- sosy,
- pieczywo,
- wędliny,
- i inne!
Uważaj na produkty z kategorii „fit”. W ich przypadku również łatwo nadziać się na oszustwa producentów. Dla przykładu skład dostępnych na rynku płatków określanych mianem „fitness”. Zawierają cukier dostępny aż pod czterema różnymi nazwami, czyli z żywnością „fit” niewiele mają wspólnego.
Dlatego podczas zakupów zwracaj szczególną uwagę na składy tego typu produktów.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!