Dieta 1700 kalorii – tak może wyglądać przykładowe dzienne menu. Jadłospis został ułożony przez dietetyczkę.
Dieta odchudzająca może opierać się na bardzo smacznych i sytych potrawach, dzięki którym ograniczony jadłospis nie będzie kojarzyć się z przykrym obowiązkiem.
W jaki sposób schudnąć, nie robiąc sobie przy tym krzywdy? Bardzo ważne jest odpowiednie podejście do diety i stosowanie sprawdzonych modeli odżywiania. Jeżeli mamy taką możliwość, skonsultujmy się ze specjalistą, który pomoże nam w ustaleniu właściwego jadłospisu. Poniższe jednodniowe menu zostało ułożone przez dietetyk mgr Paulinę Ihnatowicz.
Przykładowy dzienny jadłospis na diecie 1700 kalorii.
Przygotowany przez dietetyczkę jadłospis powstał w oparciu o zapotrzebowanie odżywcze dla kobiety w wieku 31 lat oraz wadze równej 77 kg przy 173 cm wzrostu. Dieta nastawiona jest na redukcję masy ciała.
Założenia diety:
1700 kcal;
25% białka;
30% tłuszczu;
45% węglowodanów
Przyjęty model odżywiania wyklucza nabiał i ogranicza gluten. Poniższe menu czerpie inspiracje z diety śródziemnomorskiej, która jest coraz popularniejsza.
Śniadanie
Owsianka z malinami i orzechami włoskimi:
- mleko migdałowe naturalne – 250 ml;
- maliny – 150 g;
- gruszka – 65 g;
- płatki owsiane – 40 g;
- orzechy włoskie – 15 g;
- izolat białka serwatkowego 97% – 20 g;
Przygotowanie: Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym. Ugotowane wymieszaj z odżywką białkową. Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, maliny umyj. Dodaj owoce na wierzch owsianki razem z posiekanymi orzechami.
Drugie śniadanie
Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką:
- ogórek zielony – 80 g;
- sałata rzymska – 70 g;
- rzodkiewka – 60 g;
- roszponka – 20 g;
- nasiona słonecznika – 10 g;
- oliwa z oliwek – 10 g
Przygotowanie: Pokrój składniki i wymieszaj. Na koniec polej oliwą, dopraw wg uznania i posyp nasionami słonecznika.
Obiad
Filet z kurczaka zapiekany w pomidorach z kaszą i fasolką szparagową:
- mięso z piersi kurczaka (bez skóry) – 180 g;
- pomidor – 100 g;
- przyprawy do mięsa – tymianek, pieprz, sól himalajska, bazylia, oregano;
- kasza gryczana – 70 g;
- sól himalajska do kaszy – 1 g;
- 200 g fasolki szparagowej;
- przyprawy do fasolki – tymianek i kmin rzymski;
- masło klarowane – 5 g.
Mięso dopraw. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż doprawionego kurczaka, dodaj obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 45 – 50 minut. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Fasolkę podduś na maśle, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem. Na koniec dopraw wg uznania.
Kolacja
Kasza jaglana z warzywami:
- kasza jaglana – 58 g;
- warzywa na patelnię meksykańskie – 200 g;
- oliwa z oliwek – 5 g;
- pieprz, zioła prowansalskie – do smaku.
Przygotowanie: Warzywa i kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowane połącz ze sobą, dodaj oliwę i dopraw wg uznania.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!