Wystrzel swoje zdrowie na wyższy poziom z Panem Awokado, czyli owocem, który owocu nie przypomina. Składa się głownie z tłuszczu.
Awokado zawiera około 160-170 kcal w 100 gramach, z czego 70-80 procent stanowią tłuszcze. Awokado składa się z tłuszczów jednonienasyconych (71%), wielonienasyconych (13%) i nasyconych (16%). Jednak owoc ten to nie tylko tłuszcz zawiera około 7-10 gram węglowodanów i około 4 gramy białka. Awokado to również błonnik, którego około 70% to włókno nierozpuszczalne, a 30% to frakcja błonnika rozpuszczalnego.
Awokado zawiera również spore ilości witamin: C, E i K1, folanów, potasu, magnezu, przeciwutleniaczy, karotenoidów i fitosteroli. Dzięki tak korzystnemu składowi wpływa min.
- Zdrowie skóry, odporność i choroby serca
- Redukcję stanów zapalnych, wpływa korzystnie na profil lipidowy – badania donoszą o korzystnym wpływie na choroby nowotworowe
- Jego spożywanie ma korzystny wpływ na lipidogram
- Zwiększa uczucie sytości
- Dzięki dużej ilość kwasu foliowego jest owocem, polecanym dla kobiet w ciąży i przygotowywujących się do ciąży
Jednak awokado ma również wady. Dla osób z zaburzonym funkcjonowaniem jelit, czyli chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBO, chorobę Leśniowskiego-Crohna owoc ten może nie być dobrym rozwiązaniem. Owoc ten zawiera spore ilość oligo-, di-, monosacharydów i polioli. Zawartość tych składników powoduje, iż u chorych na wyżej wymienione choroby może powodować wzdęcia, gazy, biegunki czy przelewanie.
Oczywiście w przypadku problemów jelitowych bardzo ważna jest indywidualizacja. A jak wykorzystać awokado? Do koktajlu, smoothies, guacamole, past, sałatek lub jako przekąskę.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!