Sok z rokitnika poleca się na dzień dobry. Czy wiesz, że?
Roślina ta ma bogatą historię w medycynie naturalnej – już w 900 r. n. e. rokitnik stosowany był jako środek leczniczy w Tybecie, a wykorzystywano go w leczeniu wielu chorób i schorzeń ludzi oraz zwierząt – obecnie rokitnik zwyczajny występuje głównie w Europie, na Kaukazie, w Azji Środkowej, Chinach, Mongolii, a także na Syberii. Uprawiany jest na skalę przemysłową głównie w Rosji i Chinach, a wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny – zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz substancji bioaktywnych – sok z owoców rokitnika jest bogaty w kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, flawonoidy, karotenoidy, witaminy oraz składniki mineralne – smak owoców jest kwaśny, gorzki i cierpki – owoce mają specyficzny aromat, na który składa się grupa aż 74 (!) związków lotnych, m.in. estrów, a ich skład chemiczny zależy w dużej mierze od warunków klimatycznych, odmiany, wielkości i dojrzałości owoców oraz sposobu ich przetwarzania – swoją intensywną barwę zawdzięczają bogatej mieszaninie karotenoidów, najważniejsze z nich to: α-karoten, β-karoten, likopen i zeaksantyna – zawartość witaminy C w owocach rokitnika rosnącego w Polsce mieści się w przedziale 87,45-149,37 mg/100 g s.m. owoców, ponadto występują niewielkie ilości innych witamin, takich jak kwas foliowy, B1, B2 i K.
Ja lubię go mieszać z sokiem z marchewki. Rewelacyjny jest też olej z rokitnika, zwłaszcza dla osób, które maja stany zapalne przewodu pokarmowego.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!