Pozostajemy w dyniowymi klimacie. Kiedyś nie robiłam nic z dyni bo wydawało mi się, że to zbyt czasochłonne i trudne. Kiedy się przełamałam i znalazłam proste przepisy z jej wykorzystaniem to zakochałam się w dyniowych daniach. Ta zupa w sezonie wręcz prześladuje moje kubki smakowe. Daję Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni.
Potrzebujesz:
- 2-3 cebule
- 750-1000g dyni
- 2-3 ząbki czosnku
- 750-1000g dyni
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 0,5 litra wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
- odrobinę przyprawy chili
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie możesz dodać do smaku ksylitolu, posypać trochę pestkami dyni lub słonecznika, dodać ulubiony ser, np. kozi, owczy, mozarellę
W dużym garnku podduś cebulę z czosnkiem i imbirem (wczesniej pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce). Dodaj obraną i pokrojoną dynię. Dodaj wodę, sól i gotuj około 20-30 minut. Zmiksuj wszystko na gładka masę. Dodaj przyprawy do smaku i mleczko kokosowe, zmiksuj.
I ciesz się pysznym smakiem.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!