Hashimoto: selen, witamina D, magnez, mio-inozytol

Hashimoto: selen, witamina D, magnez, mio-inozytol

Pierwsza praca dotycząca choroby Hashimoto w końcu ujrzała światło dzienne i jest dostępna pod adresem: http://www.sciepub.com/jfnr/abstract/10926

W pracy tej znajdziecie zbiór badań jakie przeprowadzono na pacjentach Hashimoto z udziałem witaminy D, selenu, kombinacji tych składników oraz badań z udziałem tych składników z magnezem i mio-inozytolem.

Praca jest aktualna pod względem przeprowadzonych badań, gdyż uwzględnia te, które przeprowadzono w tym roku.

Składniki te tj. witamina D, selen i magnez są jednymi z najbardziej znaczących w chorobie Hashimoto.

  • Ich niedobór występuje częściej u chorych w porównaniu do osób z eutyreozą
  • Ich poziomy lub suplementację skorelowano bądź powiązano z poziomem przeciwciał przeciwtarczycowych, funkcjami tarczycy, poziomem TSH
  • Aktywność poszczególnych składników jest zależna od innych. Stąd niedobór jednego składnika może hamować aktywność drugiego prowadząc do zahamowania możliwości terapeutycznych czy leczenia
  • Odżywienie wspomnianymi składnikami jest możliwe z żywności lub z dostępnych suplementów
  • Z pracy dowiecie się więcej o ww oraz wiele innych ciekawych informacji

Autor tekstu i współautor publikacji: www.pawelwator.pl Dietetyka Kliniczna.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Choroby, Dieta, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dietetyk, dietoterapia, hashimoto, magnez, mioinozytol, selen, witamina D

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up