Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb?

Kupujesz chleb? Kto z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywka? Wchodzisz do marketu, a tam pachnie świeżo wyjętym z pieca ciepłym pieczywkiem. Ślinka Ci cieknie! W dodatku widzisz pięknie wypieczone bochny z chrupiącą skórką.

Chcesz jeść zdrowo, chcesz kupować dobre produkty, a potem ładujesz do koszyka robione z mrożonego ciasta chlebopodobne wypieki. To, co wygląda niekoniecznie jest tym, na co wygląda. Chleby w większości maja tragiczne składy. Zapytaj kogoś, kto pracuje w piekarni czy je wypiekany tam chleb (tylko nie Pani sprzedającej). Nie wierzysz? Zapytaj o dokładną listę składników, a włosy mogą stanąć Ci dęba, kiedy ją zobaczysz.

Chleb żytni może mieć 30% żytniej mąki, chleb słonecznikowy może być ciemny nie od razowej mąki, a od karmelu. Zobacz na, co zwrócić uwagęJak kupić dobre pieczywo?

Uwaga na podrabiane „ciemne” chleby i bułki. Ciemna barwa to często zasługa takich dodatków jak: słód jęczmienny, karmel, kakao, melasa buraczana i sztuczny miód. Jeśli w składzie chleba występują te składniki to jest on sztucznie podbarwiany. Podstawowy skład chleba to: mąka, woda, sól, zakwas (w przypadku tradycyjnie wypiekanego chleba) oraz drożdże w przypadku chleba ogólnodostępnego. Oprócz tego do chleba dosypywane są różne ziarna i nasiona oraz inne mąki (np gryczana, owsiana, mąka z amarantusa itd). Jeżeli „ciemny” chleb/bułki są posypane ziarnami lub mają je w środku ale przypomina pszenny to masz do czynienia ze zwykłą podróbką. Tak prezentuje się oszukany „ciemny” chleb: smakuje jak pszenny, jest przyjemnie słodkawy, jest miękki i ma strukturę przypominającą gąbkę do kąpieli (dużo małych dziurek), jest lekki, kształtem przypomina zwykły chleb, w składzie na pierwszym lub drugim miejscu jest mąka pszenna i nie ma ani słowa o zakwasie. Jeśli już kupujesz pieczywo, to kupuj świadomie *na zdjęciu chleb z mrożonego ciasta z bardzo „czystym” w stosunku do innych składem **zawiera twaróg i inne mleczne gadżety, „jestem na diecie bezmlecznej”, a nieświadomie w różnych produktach i tak masz kontakt z białkami mleka.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Zakupy, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: chleb, dieta, dietetyk, pieczywo, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up