Pewnie wiecie już, że kawa jest zdrowa i ma wiele cennych właściwości. Zawiera sporo antyoksydantów, a badania pokazują, że działa przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo osoby, które w granicach rozsądku piją 2-4 filiżanki dziennie są szczuplejsze i mają mniej problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Kawa wpływa też pozytywnie na florę jelita grubego i działa przeciwnowotworowo.
W jakich przypadkach kawa nie jest polecana?
- Stany zapalne jelit
- Zespół jelita drażliwego (zazwyczaj)
- Problemy z żołądkiem czy zła reakcja na kawę
Kiedy po jej wypiciu pojawiają się biegunki i problemy żołądkowo-jelitowe powinno się wykluczyć kawę bez względu na jej prozdrowotne właściwości.
A co z kawą rozpuszczalną?
Przez długi czas uważałam, że ma mniej właściwości prozdrowotnych niż kawa mielona. Okazuje się, że dobrej jakości kawa rozpuszczalna, która ma czysty skład działa właściwie tak samo jak kawa nierozpuszczalna! Z tym wyjątkiem, że niestety zawiera więcej akrylamidu i ma zupełnie inny smak (dla mnie lepszy). Jest jednak wygodniejsza w użyciu i jak się okazuje czasami zawiera nawet więcej prozdrowotnych związków.
Dlatego jeśli lubicie pić kawę rozpuszczalną i wybieracie taką, która ma bardzo dobrą jakość oraz czysty skład, to jak widzicie nie ma przeciwwskazań. Oczywiście wszystko z głową i rozsądkiem. Kawa może być źródłem pleśni (stąd ważna jakość ziarna). Nie, kawa nie zakwasza. Zakwaszenie organizmu to mit (chyba, że macie chore nerki lub wątrobę).
Czasem jednak lepiej zrobić sobie detoks od kawy – wtedy możecie poczuć przypływ energii czy lepiej się poczuć jeśli chodzi o chorobę autoimmunologiczną.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!