Coraz bardziej zyskujący na popularność składnik koktajli, guacamole czy zastępnik masła, o czym mówię?
Awokado czyli owoc, który owocu nie przypomina skład jego to głownie tłuszcz a nie fruktoza jak w przypadku znanych nam owoców. Awokado zawiera około 160-170 kcal w 100gramach, z czego 70-80 procent stanowią tłuszcze. Awokado składa się z tłuszczów jednonienasyconych (71%), wielonienasyconych (13%) i nasyconych (16%). Jednak owoc ten to nie tylko tłuszcz zawiera około 7-10 gram węglowodanów i około 4 gramy białka. Awokado to również błonnik, którego około 70% to włókno nierozpuszczalne a 30% to frakcja błonnika rozpuszczalnego. Awokado zawiera również spore ilości witamin: C, E i K1, folanów, potasu, magnezu, przeciwutleniaczy, karotenoidów i fitosteroli. Dzięki tak korzystnemu składowi wpływa na:
- Zdrowie skóry
- Odporność i choroby serca
- Redukcję stanów zapalnych wpływa korzystnie na profil lipidowy badania donoszą o korzystnym wpływie na choroby nowotworowe poprzez normalizację i korzystny wpływ na lipidogram redukuje ryzyko występowania zespołu metabolicznego
- Zwiększa uczucie sytości, przez co wspomaga redukcję dzięki dużej ilość kwasu foliowego jest owocem, polecamy dla kobiet w ciąży i przygotowywującym się do ciąży
Jednak awokado ma również wady. Dla osób z zaburzonym funkcjonowaniem jelit, czyli chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBO, chorobę Leśniowskiego-Crohna owoc ten może nie być dobrym rozwiązaniem. Owoc ten zawiera spore ilość oligo-, di-, monosacharydów i polioli. Zawartość tych składników powoduje, iż u chorych na wyżej wymienione choroby może powodować wzdęcia, gazy, biegunki czy przelewanie. Oczywiście w przypadku problemów jelitowych bardzo ważna jest indywidualizacja.
A jak wykorzystać awokado? Do koktajlu, smoothies, guacamole, past, sałatek, itp. Smacznego!
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!