Marchew jest jednym z najbardziej znanych warzyw korzeniowych uprawianych na całym świecie. Spożycie marchewki i jej przetworów ciągle wzrasta. Jest ona źródłem wielu naturalnych substancji odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, jak β-karoten, czy witamina C. Ponadto jest tania i łatwo dostępna.
Czy wiesz, że:
- Marchew jest uprawiana od ponad 2000 lat i początkowo była używana tylko jako roślina lecznicza
- Najbardziej znana i rozpowszechniona jest marchew o pomarańczowej barwie korzenia, do warzyw mało znanych w Europie należy marchew purpurowa- jest ona uprawiana i spożywana głównie w takich krajach, jak Turcja, Afganistan, Pakistan oraz Indie
- Głównym składnikiem korzenia marchwi jest woda, której zawartość w świeżym surowcu wynosi od 85 do 94%!
- Drugie pod względem udziału masowego w korzeniu marchwi są cukry, które nadają jej charakterystyczny słodki smak. Głównym cukrem jest sacharoza, która może stanowić, w zależności od odmiany, 34–81% cukrów ogółem
- Jest również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie oraz odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego
- Korzeń marchwi zawiera witaminę C, która jako naturalny antyoksydant spełnia w organizmie człowieka wiele różnorodnych funkcji
- Zawartość karotenoidów w korzeniach marchwi jest ściśle związana z ich zabarwieniem, wykazano, że korzeń marchwi pomarańczowej był najbogatszy w te związki
- Przyswajalność β-karotenu z marchwi poprawia m.in. obróbka mechaniczna i/lub termiczna
- Pozytywny wpływ na biodostępność β-karotenu stwierdzono także po dodaniu oliwy z oliwek do potrawy
- Olej z nasion marchwi ma zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych, jest także dodatkiem do kremów ochronnych lub kosmetyków po opalaniu
Dziś do naszego obiadu wpadły marchewki od zaprzyjaźnionego rolnika, może nie tak ładne i czyste, jak w markecie, za to jak smakowały!
A Wy, jakie warzywa dziś zjedliście?
* podczas sesji nie ucierpiało żadne zwierzę, za to marchewki znikały w zastraszającym tempie
Bibliografia:
1) Roszkowska B., Piłat B., Tańska M.: Comparison of chemical composition of carrot roots of orange, purple and white colour, Wyd. UP w Poznaniu, 2015, tom 9, zeszyt 4, 59.
2) Z. Anyszka, K. Felczyński, J. Golian, J. Robak, M. Rogowska, Metodyka integrowanej ochrony marchwi, Instytut ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice 2013.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!