Czas kwarantanny sprzyja szukaniu jedzenia i częstemu podjadaniu. Do tego mamy w domach zapasy, więc o częstsze „mielenie” jedzenia dużo łatwiej. Nie chodzi tylko o to, że łatwo w tym czasie przybrać na wadze. Łatwo tez doprowadzić do większego dyskomfortu trawiennego. Odpowiednie przerwy od posiłków są korzystne dla pracy układu trawiennego. Między innymi około 15% całkowitego wydzielania soku trzustkowego w trzustce odbywa się pomiędzy posiłkami. Jest ono regulowane przez kompleks mioelektryczny MMC, czyli działa w fazie pomiędzy posiłkami. Po co? Po to, by mechanicznie i enzymatycznie oczyszczać ściany jelita z niestrawionych resztek pokarmowych oraz mikroorganizmów. Zatem jeśli:
- Chcesz mieć lepsze wypróżnianie
- Chcesz mieć mniejsze problemy jelitowe, np. chcesz zredukować wzdęcia, gazy, dyskomfort trawienny
- Nie chcesz “dorobić się” zalegających treści pokarmowych w jelitach
- Chcesz mieć zdrową, dobrze funkcjonującą trzustkę
To wyeliminuj podjadanie!
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Napraw trawienie. Zdrowy żołądek i jelita – Wyzwanie 60 dni
129,00 zł brutto
eBook – Co w jelitach “piszczy”? Twoje kompendium wiedzy o zdrowym i chorym brzuchu.
97,00 zł brutto