Dzisiejszy styl życia mocno predysponuje do powstawania chorób sercowo-naczyniowych, najczęstsze z nich to: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, niewydolność żył czy udar. To, co w głównej mierze przyczynia się do występowania tych chorób to:
- palenie papierosów (wolne rodniki, substancje smoliste, stany zapalne, utrata witamin i minerałów, nadciśnienie),
- stres (wolne rodniki, nadmierne wyrzuty katecholamin i kortyzolu, stany zapalne, utrata witamin i minerałów, nadciśnienie),
- brak aktywności fizycznej/ nadmierna aktywność fizyczna (otyłość, nadciśnienie, wolne rodniki, stany zapalne, nadmiar katecholamin i kortyzolu),
- nieodpowiednia dieta -bogata w przetworzoną żywność, tłuszcze trans, kwasy tłuszczowe omega 6, cukier, alkohol (otyłość, cukrzyca, stany zapalne, utrata witamin i minerałów, niedobór omega 3 i 9, nadmiar szkodliwych substancji, wolne rodniki, wahania cukru, nadciśnienie, zaburzona mikroflora jelitowa),
- zanieczyszczenia środowiska (metale ciężkie, wolne rodniki, utrata witamin i minerałów, stany zapalne),
- infekcje, zwłaszcza bakteryjne, niedoleczone, przechodzące w zapalne stany przewlekłe (wolne rodniki, nadmiar katecholamin i kortyzolu, niedobory witaminowo-mineralne).
Można powiedzieć, że wspólnym mianownikiem do powstawania problemów z układem sercowo-naczyniowym jest nadmiar wolnych rodników, stany zapalne (które, de facto również w dużej mierze wynikają z nadmiaru reaktywnych form tlenu), niedobory witaminowo-minerałowe, nadmierne wyrzuty katecholamin i kortyzolu, i wszelkie konsekwencje z tego płynące: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie itd.
To, na czym warto skupić uwagę w celu prewencji chorób serca i naczyń krwionośnych to: wyrównanie wszelkich niedoborów i zapewnienie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, najważniejsze dla serca związki to:
- Magnez – wchodzi w prawie wszystkie r-cje organizmu, odpowiada za prawidłowy rytm serca, jest niezbędny do kurczenia i rozkurczania mięśni tętnic, uznaje się go za naturalny bloker kanału wapniowego co przeciwdziała nadmiernym skurczom a w konsekwencji niedotlenieniu mięśnia sercowego, migotaniu przedsionków czy udarowi. Kontroluje również poziom elektrolitów w komórkach- szczególnie ważnym jest potas, niezbędny dla odpowiedniego rytmu serca. Niestety magnez tracony jest na bieżąco w naszym organizmie (szczególnie podczas stresu), dodatkowo pożywienie w dzisiejszych czasach nie dostarcza go w zadowalającej ilości (wyjałowiona gleba), a dodatkowym utrudnieniem są zaburzenia wchłaniania czy gospodarki hormonalnej, spożywanie alkoholu czy ćwiczenia fizyczne.
- Wapń – odpowiedzialny za odpowiednią kurczliwość mięśnia sercowego co wpływa na dotlenienie tkanek, reguluje ciśnienie tętcznie (należy jednak uważać z suplementacją, lepiej skupić się na dostarczaniu go wraz z dietą).
- NO-tlenek azotu – rozszerza naczynia krwionośne, przez co obniża ciśnienie krwi, polepsza przepływ krwi, działa również przeciwzapalnie i przeciwagregacyjnie-zapobiega tworzeniu skrzepów (azotany uwalniają NO, a znajdziemy je np. w buraku, rukoli, marchwi, szpinaku czy soku z granatów).
- Koenzym Q10 – reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia przepływ krwi i pracę serca, ‘odżywia’ mitochondria.
- Allicyna (czosnek) -oprócz tego, że działa silnie przeciwbakteryjnie to zawarte w nim siarkowodory obniżają ciśnienie tętnicze krwi, hamuje tworzeniu się zakrzepów i złogów miażdżycowych, poprawia lipidogram (uwaga na czosnek przy niskim ciśnieniu, może doprowadzić do bradykardii).
- L-tauryna- bardzo ważny aminokwas dla odpowiednio pracującego serca, reguluje ciśnienie krwi, dotlenia komórki, stabilizuje rytm serca, stabilizuje błony komórkowe.
- Foliany- chronią przed nadmierną kumulacją homocysteiny, głównego czynnika ryzyka powstania miażdżycy.
- L-arginina, aminokwas, z którego powstaje tlenek azotu, oprócz tego przyczynia się do powstawania kreatyny, niezbędnej do pracy mięśni (w tym serca).
- Resweratrol – działa silnie przeciwutleniająco, wspomaga działanie układu sercowego, działa przeciwzapalnie, poprawia lipidogram, poprawia krążenie krwi, neutralizuje utlenione frakcje cholesterolu.
- Oprócz tego oczywiście prawidłowenawodnienie witamina D3, potas (jeśli lekarz nie wskaże konieczności suplementacji, nie robimy tego na własną rękę, staramy się o uzupełnienie ze źródeł pokarmowych), witamina C, witaminy z grupy B, z ziół: głóg, serdecznik, melisa (najlepiej skonsultować z dobrym fitoterapeutą).
Redukcja stresu:
- Odpowiednia ilość i jakość snu – regeneruje organizm, w tym mięsień sercowy, reguluje poziom katecholamin, obniża kortyzol, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia organizm, niedosypianie bardzo osłabia miesięń sercowy!
- Odpowiednia do przypadku aktywność fizyczna, redukuje stres, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi (podczas jej trwania wydziela się również NO).
- Medytacje, ćwiczenia oddechowe, obcowanie z naturą, relaks, pozytywne myśli! Powyższe czynności będą stymulowały nerw błędny, który to pozytywnie wpływa na serce – widać jak wszystko się ze sobą łączy!
- Niepalenie papierosów, ograniczenie spożycia alkoholu!
- Dostarczanie antyoksydantów, jako obrona przed nadmiarem wolnych rodników, a więc : witamin C, A, E, dodatkowo uzupełnienie selenu i cynku, bioflawonoidów, które również działają antyoksydacyjnie.
- Unikanie smażenia, które jest źródłem wolnych rodników i oxy-cholesterolu, związków Maillarda- akrylamidu i końcowych produktów glikacji. Zamiast tego duszenie, gotowanie, pieczenie ewentualnie.
Jakie produkty warto spożywać w trosce o zdrowe serce?
- tłuste ryby morskie, tran- źródła przeciwzapalnych omega 3,
- oliwa z oliwek, awokado, orzechy- źródła przeciwzapalnych omega 9,
- zielone warzywa liściaste – źródła tlenku azotu, folianów, witamin z grupy B, antyoksydantów, witaminy K,
- kasza gruboziarniste, szczególnie gryczana niepalona, surowe kakao, orzechy- źródła magnezu,
- surowe kakao, owoce jagodowe, czerwone wytrawne wino (z umiarem)- źródła resweratrolu i innych przeciwutleniaczy,
- banany, ziemniaki, pomidory – źródła potasu,
- pomidory, papryka (duszone, podsmażane, gotowane), morele, czerwone grejpfruty- źródła likopenu,
- uwaga-czerwone mięso-również może występować w diecie, ale w dobrej jakości (nie z marketu) i nie codziennie (nie smażone, duszone lub pieczone nie za długo, a najlepiej surowe np. tatar)- źródło l-argininy, witamin z grupy B, tauryny i koenzymu Q10.
Dbajcie o wasze serducha! Nie stresujcie się aż tak, wydaje się, że to właśnie stres, złe emocje najbardziej szkodzą naszym sercom (szkoda zdrowia i życia, na większość i tak nie mamy wpływu, a po co być złej myśli, jak można być dobrej?
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!