Jest to danie jednogarnkowe, bardzo rozgrzewające – idealne na kolację kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, albo kiedy przemarzniesz i potrzebujesz zjeść coś ciepłego. Przygotowuje się je bardzo szybko – danie idealne dla osób zabieganych, nie mających czasu na długie stanie w kuchni, a potem zmywanie.
Przepis pochodzi z książki “Vege kociołkowanie” Ewy Hangel. Oczywiście możecie go modyfikować na różne sposoby, dodając na przykład mięsko, czy dobrej jakości kozi ser.
Składniki (na ok. 3 osoby):
- 300 g ryżu
- 1 średnia cebula
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 świeża papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej łagodnej papryki
- 0,5- 1 łyżki papryki ostrej
- 1 łyżka żółtego curry
- Odrobina świeżego imbiru
- Szczypta soli
- Oliwa
- Woda
Przygotowanie:
Cebulę, bakłażana i paprykę pokrój drobno i podduś na oliwie. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się poddusiły. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, imbir i czosnek, intensywnie mieszając. Wsyp ryż (fajnie, jeśli garnek/ kociołek będzie dość wysoki, aby wszystko się w nim zmieściło. Zalej całość wodą i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, pilnując, aby ryż był cały czas pod wodą. Danie jest gotowe, gdy ryż jest miękki.
Smacznego!
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!