Stewia to słodzik, który generalnie uważany jest za bezpieczny, jednak pojawiają się nowe dowody naukowe, które wskazują na jej możliwy związek z zaburzeniami równowagi mikrobiologicznej jelit.
Publikacje naukowe z 2020 roku wykazały m.in., że:
- Stewia może powodować podobne zmiany w mikroflorze jelitowej, co sacharyna, gdy jest podawana razem z dietą wysokotłuszczową.
- Podawanie stewii może zaburzać mikrobiotę jelitową, metabolizm i mezolimbiczny układ nagrody u matek szczurów i ich potomstwa.
- Stewia nie niszczy żadnych z bakterii, ale zakłóca ich chemiczną komunikację (ang. quorum sensing), co może sprzyjać występowaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
- W innym badaniu, w którym zawiesiny ludzkich odchodów inkubowano z glikozydami stewiolowymi: stewiozydem lub rebaudiozydem A (Reb A) zaobserwowano niewielkie zmniejszenie całkowitej liczby bakterii beztlenowych Bacteroides i Lactobacillus przez stewiozyd oraz bakterii tlenowych Bifidobacteria i Enterococcus przez Reb A.
Chociaż niektóre doniesienia wskazują, że glikozydy stewiolowe wywierają niewielki wpływ na skład drobnoustrojów jelitowych, to aktualne badania rzucają nowe światło na związek między stewią, a zaburzeniami mikrobiomu. Mechanizm ten jednak wciąż pozostaje słabo poznany i wymaga dalszych badań. Jednak jedno jest pewne żaden słodzik nie jest idealny i każdy ma jakąś wadę, dlatego w ich spożyciu również należy zachować umiar.
A Wy stosujecie stewię?
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Dieta na zdrowe jelita – dla mikrobioty
97,00 zł brutto
eBook – Co w jelitach “piszczy”? Twoje kompendium wiedzy o zdrowym i chorym brzuchu.
97,00 zł brutto