Sezon grillowy już dawno rozpoczęty, wakacje w pełni pogoda też dopisuje. Spożycie alkoholu, a szczególnie piwa w naszym kraju znacznie wzrosło, ale co z tym piwem pić, nie pić? Zdrowe, niezdrowe? Odwania? Nawadnia? Poprawia pracę nerek?
Bez wątpienia piwo wypijane w nadmiarze jest szkodliwe i prowadzi do wielu problemów zdrowotnych i społecznych, dlatego nie zachęcam do spożywania alkoholu.
Piwo zawiera antyoksydanty? Pewne badania donoszą o pozytywnych właściwościach antyoksydantów zwartych w piwie, jednak badania są bardzo nieliczne i słabej jakości, więc nie powinniśmy przykładać do nich wielkiej wagi.
Czy piwo zawiera witaminy? Niestety… witaminy są, ale w bardzo małej ilości i spożycie klasycznego piwa w ilości 500ml nie dostarczy nam znaczącej ilości witamin.
Skoro nie witaminy to może skladniki mineralne? Niestety tych składników również nie ma zbyt dużo w piwie, więc również można tą ilość pominąć w naszym całodziennym bilansie witaminowo-mineralnym.
I najważniejsze, co z kalorycznością? Niestety piwo dostarcza nam sporo kalorii około 250 kcal. Wypijając jedno piwo może nie zaburzymy naszej dziennej kaloryczności, ale wypijając już 4 to mamy 1000 kcal, więc dość spora dawka. Ponadto każdy, kto piwo kiedyś spożywał wie, iż głód po nim ulega delikatnie mówiąc zwiększeniu. Dlatego będąc na redukcji raczej unikaj tego trunku.
Czy piwo nawadnia? Niestety nie. Musimy wiedzieć, iż ma swoją kaloryczność, smak, więc nie jest to woda, oczywiście w pewnym stopniu nas nawodni, jednak nie zapominajmy, iż woda jest głównym płynem nawadniającym, dlatego piwo nie powinno być traktowane, jako sposób na nawodnienie.
Czy piwo jest dobre dla nerek? Niestety to również mit, ciężko znaleźć badania potwierdzające taką tezę.
A więc pić czy nie?
- Chmiel działa uspokajająco i nasennie, wspomaga procesy poznawcze, chroni przed otępieniem, ułatiwa uczenie, może wykazywać właściwości antynowotworowe.
- Słód jęczmienny może być cennym prebiotykiem i symbiotykiem, Piwo zawiera drożdże i bakterie korzystnie wpływające na pracę naszego układu pokarmowego.
- Właściwości probiotyczne piwa, a ściślej szczepów bakterii i drożdży zawartych w piwie są tym większe im piwo jest świeższe i mniej przetworzone (niepasteryzowane, niefiltrowane).
- Chmiel działa korzystnie na proces zapamiętywania poprzez działanie na receptory nikotynowe.
- Pasteryzacja i filtracja mogą zmniejszać ilość cennych związków pochodzących z chmielu, najlepsze jest świeże piwo!
- Jeśli chcesz wypić piwo smakowe wybierz takie które od początku zostało przygotowane jako wiśniowe, czy śliwkowe, najlepiej żeby w składzie nie było soku ani syropu glukozowo-fruktozowego. Wybierajmy piwa jak najświeższe, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Jak we wszystkim musimy mieć umiar, więc wypicie raz na jakiś czas piwa nie będzie dla nas niczym złym. Pamiętajmy jednak, iż jest to trunek 18+ i ma bardzo dużą ilość kcal więc nie będzie wskazany dla osób będących na redukcji. Przede wszystkim wybierajmy piwo które nam smakuje tak, żeby wypicie 1 było dla nas przyjemnością i żebyśmy nie musieli naginać zasad WHO.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!