Zaprawy warzywne

Smaki słonecznego lata zamknięte w zaprawach. Jak na prawdziwą gosposię przystało zabrałam się za przetwory. Trzymajcie kciuki. Ostatni raz robiłam zaprawy warzywne 2 lata wstecz. Kilka miesięcy temu zaprawiałam flaczki i fasolkę po bretońsku, ale coś poszło nie tak i połowa się popsuła w ciągu miesiąca. Pewnie źle wyparzyłam słoiki. Masa pracy, żeby nie napisać pracy. Wiec szkoda żeby coś poszło nie tak. Teraz robię testy po kilka słoików przecieru, soku z pomidorów i całe w zalewie. Jak wszystko pójdzie ok to zrobię zapasy z prawdziwego zdarzenia. Niedaleko mnie sprzedają pomidory prosto z pola za złotówkę za kilogram!

Grzechem byłoby nie skorzystać, zwłaszcza, że tego lata pogoda dla pomidorów była idealna! Słońce i wysokie temperatury ograniczyły konieczność dodawania oprysków i zbędnej chemii przez producentów.

Pomidorowe przetwory są nie tylko przepyszne, ale są też bogate w turbozdrowy likopen.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: przetwory, warzywa, zaprawy

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up