Smaki słonecznego lata zamknięte w zaprawach. Jak na prawdziwą gosposię przystało zabrałam się za przetwory. Trzymajcie kciuki. Ostatni raz robiłam zaprawy warzywne 2 lata wstecz. Kilka miesięcy temu zaprawiałam flaczki i fasolkę po bretońsku, ale coś poszło nie tak i połowa się popsuła w ciągu miesiąca. Pewnie źle wyparzyłam słoiki. Masa pracy, żeby nie napisać pracy. Wiec szkoda żeby coś poszło nie tak. Teraz robię testy po kilka słoików przecieru, soku z pomidorów i całe w zalewie. Jak wszystko pójdzie ok to zrobię zapasy z prawdziwego zdarzenia. Niedaleko mnie sprzedają pomidory prosto z pola za złotówkę za kilogram!
Grzechem byłoby nie skorzystać, zwłaszcza, że tego lata pogoda dla pomidorów była idealna! Słońce i wysokie temperatury ograniczyły konieczność dodawania oprysków i zbędnej chemii przez producentów.
Pomidorowe przetwory są nie tylko przepyszne, ale są też bogate w turbozdrowy likopen.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!