SIBO to przerost bakterii w jelicie cienkim. Bardzo częsty w ostatnim czasie problem, który dotyczy od 60-80% osób z zespołem jelita drażliwego, w skrócie IBS.
SIBO dotyka nas coraz częściej, ponieważ nasz tryb życia pozostawia wiele do życzenia. Śpimy coraz mniej, bardzo często mamy zaburzoną florę bakteryjną, coraz więcej się stresujemy, jemy w stresie, w pośpiechu, niewartościowe jedzenie, palimy i nadużywamy alkoholu to wszystko, może powodować, że nasz kompleks mioelektryczny nie działa w odpowiedni sposób.
Elementem terapii w tych dolegliwościach jest MMC, czyli taka „specjalna szczotka”, która ma za zadanie zaraz po zjedzonym posiłku przetransportować resztki pokarmu od jelita cienkiego, do jelita grubego. Jeśli jednak jemy zbyt często lub w pośpiechu, nieregularnie to kompleks ten może gorzej działać. W tym przypadku często mogą sprawdzić się tzw. prokinetyki np. Iberogast, czy Imbir.
Ale co ma SIBO do tego obrazka?
Często przy SIBO, musimy przejść na tzw. Dietę LOW FODMAP o niskiej zawartości Frukto-Oligo-Sacharydów, czyli cukrów fermentujących. Ponieważ często pytacie, co możecie podjadać sobie przy SIBO, czy też na diecie FODMAP to mała podpowiedź na grafice, czyli dosyć bezpieczne przekąski dla każdego z zespołem jelita drażliwego, z SIBO lub na diecie FODMAP.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
SIBO bez tajemnic – Kompletny przewodnik po SIBO
97,00 zł brutto
Wideokurs: SIBO bez nawrotów – przyczyny, leczenie, dietoterapia
227,00 zł brutto