Dziś o napoju, który towarzyszy nam w jesienno-zimowe wieczory, czyli ciepła herbata, a dokładnie zielona herbata. Zielona herbata (Camellia sinensis Theaceae) została odkryta w Chinach w 3000 roku p.n.e lub nawet wcześniej i od razu wiadomo było, iż ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Obecnie dowody naukowe potwierdzają tezę, iż zielona herbata wpływa bardzo korzystnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Właściwości zdrowotne przypisuje się licznym prozdrowotnym składnikom herbaty np.
- Katechina
- Galusan epigallokatechiny (EGCG)
- Kofeina
- Teanina
- Kwasγ-aminomasłowy
- Witamina C
Zielona herbata:
– Promuje apoptozę i hamuje proliferację komórek nowotworowych, zapobiega przerzutom, powstawaniu nowotworów dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
– Zmniejsza zmęczenie, poprawia pamięć i koncentrację.
– W badaniach na myszach wykazano również, że EGCE działa przeciwzapalnie na poziomie mózgu, co zapobiega demencji i działa neuroochronnie.
– Wykazno także korzystny wpływ EGCG zawartego w zielonej herbacie na przeciwdziałanie chorobom neurodegeneracyjnym takim jak Alzheimer czy Parkinson.
– Wspomaga proces uczenia się i zmniejsza objawy depresji, działa też przeciwlękowo i pomaga się wyciszyć.
– Zielona herbata działa, jako środek przeciwdrobnoustrojowy, EGCG zawarty w zielonej herbacie uszkadza błonę bakteryjną.
Jesteś na diecie redukcyjnej?
Zielona herbata może Cię wspomóc. Jak pokazują badania zwiększa spalanie tłuszczu, hamuje apetyt, przez co zmniejsza spożycie energii. Zielona herbata zwiększa również tolerancję na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca poprzez hamowanie oksydacji LDL.
A także:
– Wspiera wątrobę – zwiększa spalanie tłuszczu.
– Chroni jamę ustną przed zapaleniem dziąseł, ale również usuwa płytki nazębne.
– Zapobiega łysieniu- związki zawarte w herbacie promują porost włosów.
– Poprawia kondycję skóry- dzięki działaniu przeciwolnorodnikowym.
– Zapobiega osteoporozie- promuje wzrost osteoklastów i osteoblastów.
– Spowalnia starzenie- poprzez hamowanie skracania telomerów, czyli fragmentów chromosomu, których skracanie podejrzewa się o przyczynę starzenia.
Połączenie kofeiny i l-teaniny obecnej w zielonej herbacie niesie ze sobą dodatkowe pozytywne skutki takie jak:
– Poprawia wydolność funkcji poznawczych mózgu.
– Poprawia czujność i zmniejsza zmęczenie.
– Zmniejsza wzrost ciśnienia krwi spowodowanego kofeiną.
– Ponadto badania donoszą, iż l-teanina zmniejsza negatywne skutki kofeiny.
Czy bezwarunkowo możemy zaufać dobrym właściwościom zielonej herbaty?
W badaniach na szczurach zaobserwowano, iż spożycie zielonej herbaty obniża poziom testosteronu o 20%, a liczbę plemników o 2%. Może to mieć wpływ na reprodukcję. Jeżeli stosujesz suplementy z EGCG uważaj- u jednego chorego stwierdzono niewydolność wątroby podczas przyjmowania suplementów EGCG. Zielona herbata może działać moczopędnie, dlatego należy zachować ostrożność, gdy przyjmujemy leki moczopędne. Zielona herbata nie powinna być przyjmowana przez pacjentów cierpiących na choroby serca lub poważne problemy sercowo-naczyniowe. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny pić nie więcej niż jedną lub dwie filiżanki dziennie, ponieważ kofeina może powodować wzrost rytmu serca.
Jak parzyć herbatę, aby mieć pełne właściwości?
1. Nie zalewamy wrzątkiem po zagotowaniu, lepiej jest odczekać kilka minut, a potem zalać herbatę,
2. Korzystniejsza wydaje się być herbata w liściach, gdyż mamy pewność, że nikt nie zmielił nam jakiś innych, dziwnych rzeczy
3. Pamiętaj o świeżości, gdy mamy herbatę w liściach i pojawi się pleśń należy taką wyrzucić
4. Herbata powinna być zielona a nie czarna
Podsumowując:
Zielona herbata ma szereg właściwości zdrowotnych od odchudzających po przeciwnowotworowe. Warto ją włączyć do swojej diety, jednak pamiętaj, iż głównym napojem nawadniającym nasz organizm jest woda i nie zastępuj jej innym napojami. 1-2 filiżanki herbaty będą dobry rozwiązaniem. Jeżeli stosujesz suplementy z EGCG to nie przekraczaj dawki 300-400 mg.
Bibliografia:
1. Haskell CF, Kennedy DO, Milne AL, Wesnes KA, Scholey AB „The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood”.Biol Psychol. 2008 Feb;77(2):113-22. Epub 2007 Sep 26.
2. Park SK, Jung IC, Lee WK, Lee YS, Park HK, Go HJ, Kim K, Lim NK, Hong JT, Ly SY, Rho SS „A combination of green tea extract and l-theanine improves memory and attention in subjects with mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled study”. J Med Food. 2011 Apr;14(4):334-43.
3. Ruxton C. H. S. „The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks” 13 February 2008 Nutrition Bulletin
4. Sarin S, Marya C, Nagpal R, Oberoi SS, Rekhi A „Preliminary Clinical Evidence of the Antiplaqu
e, Antigingivitis Efficacy of a Mouthwash Containing 2% Green Tea – A Randomised Clinical Trial.”Oral Health Prev Dent. 2015;
5. Wanda C. Reygaert „The antimicrobial possibilities of green tea” Front Microbiol. 2014; 5: 434
6. Jin P, Wu H, Xu G, Zheng L, Zhao J„Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) as a pro-osteogenic agent to enhance osteogenic differentiation of mesenchymal stem cells from human bone marrow: an in vitro study.”Cell Tissue Res. 2014 May;356(2):381-90.
7. Sheng R, Gu ZL, Xie ML„Epigallocatechin gallate, the major component of polyphenols in green tea, inhibits telomere attrition mediated cardiomyocyte apoptosis in cardiac hypertrophy.” Int J Cardiol. 2013 Jan 20
8. Lyon MR, Kapoor MP, Juneja LR „The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial.”Altern Med Rev. 2011 De
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!