Znaczenie żelaza dla naszego organizmu

Żelazo a zdrowie

Żeby Tosia i każde inne dziecko się rozwijało potrzebne jest żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego organizmu. Pełni w nim wiele istotnych funkcji, do których można zaliczyć:

  • Udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek
  • Wspomaganie odporności (zwalczanie wirusów i bakterii)
  • Uczestnictwo w procesie oddychania tkankowego

Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, dlatego należy zadbać o jego odpowiednią podaż z diety.

W produktach spożywczych znajdziemy go pod dwiema postaciami jako:

  • żelazo hemowe – pochodzenia zwierzęcego,
  • żelazo niehemowe – pochodzenia roślinnego.

To właśnie żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego najkorzystniejszym źródłem żelaza będą:

  • Podroby (zwłaszcza wątróbka)
  • Czerwone mięso
  • Jaja

Żelazo niehemowe jest gorzej wchłaniane, co nie znaczy, że należy z niego zrezygnować, ale na diecie wege często zaleca się suplementację Fe. Do źródeł żelaza pochodzenia roślinnego zaliczamy:

  • zielone liście: pokrzywę, szpinak, natkę pietruszki, jarmuż
  • zielone warzywa: brokuł, brukselka
  • buraki, strączki
  • kaszę gryczaną niepaloną
  • komosę ryżową, tofu
  • porzeczki, orzechy.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Istnieją produkty, które zmniejszają wchłanianie żelaza, a należą do nich kawa, mocna herbata oraz wino czy suplementy wapnia. Z tego względu nie należy ich łączyć z produktami bogatymi w żelazo.

A jak zwiększyć jego wchłanianie? Warto spożywać produkty bogate w żelazo w towarzystwie tych z wysoką zawartością witaminy C. Witamina ta wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza z diety.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Badania, Choroby, Dieta, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dietetyk, żelazo

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up