Żeby Tosia i każde inne dziecko się rozwijało potrzebne jest żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego organizmu. Pełni w nim wiele istotnych funkcji, do których można zaliczyć:
- Udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek
- Wspomaganie odporności (zwalczanie wirusów i bakterii)
- Uczestnictwo w procesie oddychania tkankowego
Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, dlatego należy zadbać o jego odpowiednią podaż z diety.
W produktach spożywczych znajdziemy go pod dwiema postaciami jako:
- żelazo hemowe – pochodzenia zwierzęcego,
- żelazo niehemowe – pochodzenia roślinnego.
To właśnie żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego najkorzystniejszym źródłem żelaza będą:
- Podroby (zwłaszcza wątróbka)
- Czerwone mięso
- Jaja
Żelazo niehemowe jest gorzej wchłaniane, co nie znaczy, że należy z niego zrezygnować, ale na diecie wege często zaleca się suplementację Fe. Do źródeł żelaza pochodzenia roślinnego zaliczamy:
- zielone liście: pokrzywę, szpinak, natkę pietruszki, jarmuż
- zielone warzywa: brokuł, brukselka
- buraki, strączki
- kaszę gryczaną niepaloną
- komosę ryżową, tofu
- porzeczki, orzechy.
O czym jeszcze warto wiedzieć?
Istnieją produkty, które zmniejszają wchłanianie żelaza, a należą do nich kawa, mocna herbata oraz wino czy suplementy wapnia. Z tego względu nie należy ich łączyć z produktami bogatymi w żelazo.
A jak zwiększyć jego wchłanianie? Warto spożywać produkty bogate w żelazo w towarzystwie tych z wysoką zawartością witaminy C. Witamina ta wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza z diety.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!